Chokladfondanter

Den här efterätten, eller man kanske bör säga dessert, har snabbt blivit en favorit både hos familj och gäster. De är oerhört enkla att göra och är ett imponerande avslut på en perfekt middag. De har en härlig och lång eftersmak av chokladen och känns inte lika mäktiga som en kladdkaka. Den varma rinniga kärnan kompletterar man bäst med en glasskula eller kanske vispad grädde.
Så bli inte avskräckt vid tanken på att göra de här chokladfondanterna (jag lyckades redan på andra försöket).
Chokladfondanter, 6 pers
- 50g rumstempererat smör
- 350g mörk choklad
- 150g strösocker
- 4 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 50g mjöl
- En nypa salt
1. Slå på ugnen på 200c och förbered fondantformarna. Pensla insidan ordentligt med smör eller olja, ett tips är att använda kakaopulver som ströbröd. Vill man vara riktigt säker på att få loss fondanterna så kan man klippa ut cirklar av bakplåtspapper och placera i botten.
2. Smält chokladen och låt den svalna lite. Kräma ihop smöret med sockret och vispa sedan in äggen ett åt ett tillsammans med vanlijpulvret och saltet.Tillsätt sen mjölet och blanda allt till en slät smet och blanda slutligen in den smälta chokladen.
3. Fördela sedan smeten mellan formarna och grädda de i ugnen i 10 minuter. Gräddningstiden kan skilja mellan ugnar, i vårt fall visar det sig att 13 minuter är den perfekta tiden. Du ser att fondanterna är klar då ytan har stelnat och är rätt fast. Skakar man på formen bör den dallra något.
4. Vänd upp fondanterna på assietter och pudra över lite florsocker. Servera gärna med glass då glassen och den varma fyllningen är en slående kombination!
Man kan förbereda fondanterna i förväg och grädda de senare under dagen. De kan då behöva ett par minuter extra i ugnen. Man lär sig snabbt vilken tid som är den rätta för sin egen ugn - mitt första misslyckade försök berodde på att jag slaviskt följde tiden i originalreceptet utan att se efter om fondanterna stelnat eller inte. Jag var rädd att de skulle bli överklara om de fick stå inne för länge men allting slutade med att jag och mamma fick äta upp två fat med varm chokladsmet!
Ett annat bra tips är att om man har mindre formar så kan en halv sats räcka till hela fyra fondanter.
URL: http://ladylovan.blogg.se
Yum yum! :D Detta ska bli trevligt att testa! Förresten borde du bli medlem på blogglovin.se och koppla din blogg till den. På så sätt kan du få fler läsare och folk kan enklare följa dig. Och du kan enklare följa folk också ^^ ;)