Norrländsk Prinstårta

bild; TV4
Under det första avsnittet i Hela Sverige Bakar 2017 stod TÅRTOR på agendan.
Personliga skulle de vara... Min tårta är en maskulin version av klassikern prinsesstårta. Här är bottnarna i choklad, hjortronen marinerade i rom och grädden smaksatt med kaffe och amaretto.
 
 
Min personlighet i tårtan ligger i valet och i ingredienserna. Jag är klassisk och gillar okonstiga saker... prinsesstårta är en favorit! Något som jag däremot tycker är tråkigt är att många klassiska bakverk har väldigt söta smaker, många bär och frukter som gett smak. Här valde jag att göra smakerna tygnre. Min inspiration gick till det tidiga 1900-talet då Prinsesstårtan föddes... medan kvinnorna då satt med sina kafferep gick oftast herrarna till sina rökrum där de njöt av whiskey, rom och konjak tillsammans med en god cigarr.
Hjortronen är rätt komplexa i sin smak, inte klassisk söta. De återfinns enbart i norra Sverige, där jag hör hemma!
 
 

Tårtbotten:
Strösocker: 165g (1,83 dl)

Vetemjöl: 130 g (2.17 dl)

Kakao: 20g (0,5 dl)

Ägg: 300g (ca 6 ägg)
Bakpulver: 5 g (1 tsk)

Smör: 75 g (0.83 dl)

 

1. Slå på ugnen, 180 grader ska det vara! Slå gärna på den lite högre – kanske 200? Detta är för att då man öppnar ugnen för att sätta in kakan så flyr lite hetta ut. Så då kakan är inne sänker du till 180 grader.

Ta även fram en springform, 25 cm. Smöra (om det behövs) och täck bottnen med bakplåtspapper (eller smöra ännu mera).

 

2. Nu ska vi vara märkvärdiga och göra ett varmt anslag... Koka upp ett vattenbad.

Väg upp alla ingredienser (sikta gärna mjöl å kakao!). Väg upp smöret i en särskild skål.

 

3. Rör äggen och sockret över vattenbadet. Det ska nå en temperatur över 60 grader så äggen börjar koagulera – MEN DET FÅR INTE KOKA! Så rör, rör, rör.

 

4. När temperaturen är nådd tar du bunken med sockeräggen åt sidan och vispa tills det är fluffigt och svalt (typ rumstempererat). Smält smöret i vattenbadet förresten!

Å VISPA INTE på högsta hastighet – då ryker äggvitetrådarna all världens väg och luftigheten i smeten håller sämre.

 

5. VÄND nu ned de torra ingredienserna i 3 omgångar (alla goda ting är tre!). Vid sista nedvändningen åker det smälta smöret med.

 

6. In i formen, in i ugnen och grädda i 20-25 minuter… det hela beror på hur din ugn fungerar. Bäst är att provsticka när tiden närmar sig.

Låt kakan sedan svalna innan du delar den i tre delar.

 

 

Fyllning/montering:
Vispgrädde: 1000 g (1l)

Instant coffe pulver: (6msk)

Amarettolikör: ( 12 cl)

Florsocker: 75g ( 1.25 dl)

Frusna hjortron: 300g

Whiskey eller rom (Johan rekommenderar rom!) : 4cl 

Marsipan: 500g

Ätbart guldpulver (mitt hittade jag på bakhyllan på Willys)

 

1. Lös upp kaffepulvret i lite kokande vatten. Vispa grädden. Rör sedan i kaffet och likören. Söta upp den nu väldigt bittra grädden med florsockret. Vet inte hur sött ni gillar det – så provsmaka!

 

2. Hjortronen bör du ha låtit tina en aning. Är du smart, som jag, så har du läst igenom hela receptet innan du skrider till verket. Därför har du nu låtit hjortronen tinat en aning tillsammans med whiskeyn.

 

3. Spritsa en sarg runt den första tårtbottnen med kaffegrädden. I mitten breder ni ut hjortronen.

 

4. På nästa lager kommer det bara grädde. Börja forma tårtan så att det blir en kullformation.

 

5. På det tredje och sista lagret tar vi mer grädde. Bygg vidare på den sfäriska formen. Täck sedan sidorna av tårtan med grädde – men inte för överflödigt! Inga delar av tårtbottnen ska skina igenom.

 

6. Kavla ut marsipanen. Använd potatismjöl för att se till att det inte fastnar i kavel och i bordet. Förflytta det sedan (lycka till!) och lägg locket över tårta. Använd händerna för att mjukt och försiktigt fixa bort veck och fulheter. Skär bort överflödet.

 

7. Utav de överblivna bitarna marsipan rullar du ihop små kulor och monterar dessa till formen av hjortron, som färgas till guld av det ätbara guldpulvret. Montera dessa ovanpå tårtan - som kronan på verket!






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0